Meme estetiği yaptırmak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenler?Meme estetiği kadınlarda özgüveni artıran ve en çok tercih edilen estetik operasyonların başında gelir. Daha çok küçük göğüslü kadınlar ve göğüs asimetrisi olan kadınların tercih ettiği bu operasyon doğum sonrası meme dokusunda ve hacminde kayıplar yaşamış kadınlarda da yapılır. Küçük, çok büyük, sarkık memeye sahip olma, kadınlarda ruhsal ve cinsel yaşamı olumsuz etkiler.
Meme büyütme ameliyatlarında meme implantı kullanıldığı gibi dolgu enjeksiyonları ya da kişinin kendi yağı da kullanılabilir.
İmplantlar (silikon protezler) çeşitli fiziksel özelliklerdedir. Bu özelliklerin başlıcaları; protezlerin büyüklüğü, şekli (yuvarlak, damla), yüzeyi (düz, pütürlü), içerikleri (serum fizyolojik, silikon jel, cohesive jel) olarak sıralanabilir. Karar verirken sorunun niteliği ve hastanın tercihleri belirleyici olur.
Büyük ve sarkmış memelerde küçültme, dikleştirme gibi operasyonlar da ülkemizde sıkça yapılan ameliyatlar arasındadır. İdeal meme büyüklüğü kişinin boy, kilo ve genel vücut yapısına göre hesaplanır. Meme büyüklüğü; göğüs kafesi, omuz ve boyunla uyumlu olmalıdır. Önemli olan hem vücut hatlarıyla uyumlu hem de taşınması kolay bir meme boyutuna ulaşmaktır.
Meme cerrahisinde tıbbi bir zorunluluk olmadığı takdirde hastanın 18 yaşını doldurmuş olması önemlidir. Böylece meme gelişiminin tamamlanma sürecine izin verilmiş olur.
Yakın zamanda hamilelik planı olan ya da hala emzirmekte olan kadınlara meme estetiği yapılmaz. Hamilelik ve emzirme sonrasında 9-12 ay kadar memenin son şeklini alması ve hamileliğe bağlı değişikliklerin normale dönmesi beklenir.
Son yıllarda yapılan klinik çalışmalar, meme protezinin kansere neden olduğu söylentilerini de yersiz kılmıştır. Meme estetiği yaptırmaya karar veren kişilerin doktoru ile detaylı konuşarak akıllarına takılan konulara açıklık getirmeleri ve ardından yola çıkmaları önemlidir.
Hasta dilediği büyüklük ve şekilde değil vücut yapısı, boyu ve kilosuna uygun memeye sahip olacağını bilmelidir.
Meme protezi emzirmeye engel değildir. Bu nedenle hamile kalınca protezleri çıkartmak gerektiği yanlış bilgidir. Protezlerin bebek emzirmeyle doğrudan bir ilişkisi yoktur.
Hastanın kendisine takılan protezin marka ve modeli hakkında bilgilendirilmesi gerekir. Sanıldığı gibi patlama riski yoktur.
Meme estetiği yaptırmayan kadınlar nasıl rutin meme muayenelerini yaptırıyorsa operasyon geçiren kadınların da muayene ve radyolojik incelemelerini yaptırması gerekir. Meme estetiği yaptırmak mamografi ya da ultrasonografi yapılmasına engel değildir.
Deforme olmadığı taktirde takılan protezler uzun yıllar kullanılabilir.
Kişinin vücut ölçülerine göre gerçekleştirilmiş bir operasyonda göğüs dokusuna dokunulduğunda silikon protezin varlığı anlaşılmaz.
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Op. Dr. Gökhan Beyhan
www.gokhanbeyhan.com /
https://www.instagram.com/drgokhanbeyhan/