Bir İlişkideki 9 Kusurlu Hareket
Mutlu bir aitin tam yöntemi daha bulunmasa da kötü sona yaklaştıran hal ve davranışların hangileri olduğu biliniyor. Uzmanlar, çiftlerin dövüşlerinin 10 dakikasını izleyerek aitin nereye varacağını tahmin edebiliyor. Peki, bir çifti kötü sona yaklaştıran hal ve davranışlar neler?
DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Uzman Psikolog, Çift ve Aile Terapisti İnci Canoğulları,
ilişkilerdeki 9 kusurlu hareketi anlattı…
Suçlamak: “Sen her vakit…” veyahut “Sen asla…” diye başlayan tümceler yakıntı değil suçlama içerir. Suçlama natürel olarak savunmayı doğurur. Eşinizi suçlamaya başladığınızda o da kendisini savunmaya başlayacaktır.
Aşağılama veyahut hor görme: Tartışmalar esnasında karşımızdaki kişiyle dalga geçme, alay etme, küçük düşürme gibi sözler ve bir takım yüz mimikleri de vaziyeti daha da kötüleştirmektedir. Aşağılandığını, küçük düşürüldüğünü düşünen taraf için problemle alakalı konuşmak ve çözüm aramak olanaksız hale gelir. Mutlu evliliklerde aşağılama, hor görme miktarı hemen hemen sıfırdır.
Duvar örmek: Tartışmalarda eşlerden biri karşısındaki kişiyi suçlayabilir. Bu vaziyette diğer eş, daha çok dinleyici olur, iletişimi keser ve bir duvar örer. Çoğunlukla da ortamı terk eder. Karşımızdaki kişiyi sahiden dinlediğimizde bunu beden dilimizle, yüz ifadelerimizle ve verdiğimiz reaksiyonlarla belli ederiz. Ancak duvar ören taraf bunlardan hiçbirini yapmaz.
Erkekler bu duvar örme eylemini yüzde (85 oranında) kadınlardan daha fazla yapar. Bunu bir kadın yaptığında bu sahiden boşanmanın habercisi olabilir. Erkek duvar ördüğünde ise bu vaziyet kadın için çok üzücü olur ve konuyu uzatma eğilimlerini artırır. Dolayısıyla erkek için bu konuyu bitirme hesabına yapılan bir davranış olsa da neticede tam tersine hizmet eder.
Tartışmalara Sert Başlamak: “Neden daimi hiddetlisin? Çok kırıcısın. Her vakit bunu yapıyorsun.” gibi tümcelerle başladığınızda bu, çok da iyi bir netice alınamayacağının göstergesi olabilir. Gottman, tartışmanın ilk on dakikasının devamını belirlemek için yeterli bir müddet olduğunu söylemektedir. Dolayısı ile bir tartışmanın ilk 10 dakikasına bakarak, o tartışmanın (evliliğin) nasıl biteceğini kestirmek olası.
İlişkide Skor Tutmak: Bu geçmişte yapılan hataları bulup bunları ortaya çıkarmak ve karşımızdaki kişiyi bunları yaptığı için sürekli olarak suçlamaya devam etmektir. Dövüş konusu ne olursa olsun bunlar her dövüşte çıkarılır ve ortaya dökülür. Karşılıklı hale geldiğinde taraflar geçmiş yıllar içinde kim daha çok hata yapmış bunları o kişinin hanesine işlerler. Bu durum giderek ilişkide kişinin kendi haklılığını ortaya koymak için müracaat ettiği bir yol olur. Ne yazık ki, meselesi çözmediği gibi kişilerin geçmişteki hatalarından dolayı hissettikleri suçluluk ve hiddet duygularını harekete geçirir.
İmada Bulunmak ve Diğer Pasif – Saldırgan Hareketler: Eşlerden birinin isteğini ya da düşüncesini açıkça söylemek yerine istikamet göstererek diğerinin bunu kendiliğinden anlamasını sağlamaya çalışması mananına gelir. Bu durum, kişilerin açık bir şekilde düşüncelerini dile getirmekte kendilerini rahat hissetmediklerini gösterir.
İlişkiyi Bir Rehine Gibi Kullanmak: “Bu günlerde bana karşı biraz soğuk davrandığını hissediyorum” demek yerine, “Bana soğuk davranan bir kişi ile ilişkiyi sürdüremem” demek arasında fark vardır. Bu üslup gereksiz yere çok fazla drama yaratır ve bağlılığın sorgulandığı bir krize dönüşür. Kişiler, ilişkilerinde yaşadıkları meseleleri ya da negatif düşünceleri rahatça dile getirebileceklerini bilmeliler, ters takdirde gerçek duygular ve düşünceler dile getirilemediğinde güvensizlik ve yönlendirme devreye girer.
Sevgi Kaynaklı Kıskançlık: Bu durum zamanla öfkeye dönüşüp karşınızdaki kişinin davranışlarını kontrol etmeye kadar gittiğinde eşinizin e-mail şifresini çözmeye çalışma ve hesabına girme, duşta iken telefon iletilerini okuma ve hem de dışarıda izleme ve beklemediği bir anda ortaya çıkma gibi davranışlara sebebiyet verebilir. Bazı insanların bunu bir sevgi göstergesi olarak sunmaları ve eşleri kıskançlık yapmadığında sevilmediklerini düşünmeleri sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Bu tarz davranışlar, kişinin kendiyle alakalı değersizlik duygularına konusunda göstergeler olabilir. Ferdin kendiyle yüzleşmesi gerekir. Aksi takdirde eşi, kişiden uzaklaşacaktır.
İlişki Problemlerini Satın Alınan Çözümlerle Çözmeye Çalışmak: İlişkinizde rastgele bir problem yaşadığınızda bunu konuşmak yerine alışveriş yapmak ve bir yerlere yolcuya gitmek ve bunların sonucunda da iyi şeyler hissediyor olmak, meseleleri çözmek yerine yalnızca üstünü kapattığınızı gösterir. Bu, sadece meseleleri halının altına süpürmektir.