Bu yılın en iyi performans gösteren hisse senedi piyasalarından biri olan Borsa İstanbul (BIST), teknik analistler tarafından takip edilen bazı göstergelere göre yönünü aşağı çeviriyor olabilir.
BIST 100 Endeksi’nin yükselişi, siyasi kargaşa, terörizm ve yüksek enflasyonla mücadelenin etkisiyle, 2014 yılının ortalarından beri görülen en iyi sekiz haftalık performansının ardından sona ereceğinin sinyalini veriyor.
“Geçtiğimiz haftalardaki yükselişin arkasındaki esas unsur, gelişen piyasalara yönelik olumlu küresel algıydı” diyen Deniz Yatırım Menkul Kıymetler’den Gülşen Ayaz, “Risk iştahındaki artışı tetikleyen unsurlar kaybolmaya başladı ve yatırımcı dikkati hisse senetlerinde artan riskler dahil yurtiçi olaylara odaklandı” şekline görüş bildirdi.
MACD göstergesine göre, endeksteki yükseliş ivme kaybediyor. MACD analizi uzun ve kısa vadeli hareketli ortalamalar arasındaki farkın haritasını çıkarıyor ve dönüm nopktalarını tespit etmek için bu “sinyal çizgisi” denilen çizginin hareketli ortalamasını kullanıyor.
Teknik analistler hisse senetlerinde ve endekslerde RSI göstergesini takip ediyorlar. RSI göstergesinde 70 seviyesinin üzerine çıkılması aşırı alış bölgesine, 30 seviyesinin altına inilmesi aşırı satış bölgesine girildiği anlamına geliyor. Hisse senetleri genellikle iki tarafta da uzun süre kalmaz. Çizginin dipten 30 seviyesinin üzerine yükselmesi yülseliş sinyali olarak görülür. Benzer şekilde 70 seviyesinin altına gerilemesi düşüş sinyali olarak görülür. BIST 100 Endeksi’nde olanda tam olarak bu.
Fibonacci düzeltme çizgileri bir hisse senedinin dip seviyeden zirve seviyeye kadar kaybının yüzde kaçını geri aldığını gösterir. Bazı yüzde seviyeleri destek ve direnç seviyeleri olmaya yatkındır, bu nedenle bu seviyeler önemlidir. Türkiye hisse senedi endeksi bu seviyelerden biri olan yüzde 61.8 seviyesinin altına düştü ve şindi yüzde 50’yi test ediyor. Son yükselişte göstergeyi aşağı yönlü bir trende doğru iterken, direnç noktası olarak işlev görüyor.