Türk Lirası, Ocak’tan bu yana kaydettiği en kötü ayının ardından toparlanıyor olabilir. Buna karşın, enflasyon beklentilerinde iyileşme olmazsa uzun vadeli görünüm zorlayıcı olabilir.
TL’nin bu ay dolar karşısındaki yüzde 6’lık kaybı gelişen piyasa paraları arasında görülen en sert düşüş oldu. Öyle ki, 14 günlük RSI göstergesi aşırı satış bölgesine girdi. Şimdi ise Deutsche Bank AG’nin aşırı satış ve carry cazibsinin altını çizerek toparlanma beklentisine rağmen HSBC Holdings Plc ve Capital Economics Ltd. TL için ufukta daha fazla değer kaybınnı olduğunu düşünüyor.
Hızlanan enflasyon Türkiye varlıklarının sunduğu reel getiriyi azalttı. Türk Lirası’nda son dönemde görülen değer kaybında Batılı güçler ile Türkiye arasında artan gerginlik ve ABD’de sıkı para politikası beklentileri etkili oldu. Bu durum TL’nin görünümünü ve bu yıl yabacı yatırımcılardan 6.5 milyar dolar çeken yerel para cinsinden tahvilleri baskılıyor.
HSBC analistlerinin kaleme aldığı bir notta, “Lirada pozitif bir görüş edinmek giderek zorlaşıyor. Piyasa lirada kademeli olarak negatif görüşünü artırıyor gibi görünüyor. Eğer piyasa 2018 enflasyon görünümünü yeniden fiyatlamaya başlarsa, bu lira için olumsuz olur diye düşünüyoruz” ifadesi yer aldı.
Capital Economics, ülkenin ticaret ortakları karşısındaki risk primini ve enflasyon farklarını işaret ederek, 2018 ve 2019 yıllarına ilişkin Dolar/TL tahminini sırasıyla 3.80 ve 4.00’dan 4 ve 4.25 seviyelerine yükseltti. Londra’da bulunan ekonomist William Jackson, bir notta “enflasyon beklentileri istikrarsızlık sinyali veriyor ve zamanla yükselebilir” dedi.
TL, Salı günkü işlemlerde Londra saatiyle 12:10’da dolar karşısında yüzde 0.2 ekside 3.7923 seviyesinden işlem gördü. TL’nin dolar karşısında bu ayki kaybı yüzde 6.1’e yükseldi. Türkiye’nin 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi, Cuma günü yüzde 12.25 ile rekor seviyeyi görmesinin ardından Salı günkü işlemlerde 4 baz puan artarak yüzde 11.83’e yükseldi.