Yıl başından bu yana, TL yüzde 5’lik negatif performansa sahip
Alnus Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Burak Demirpehlivan; daha önce TL’deki değer kaybının arkasında genel anlamda küresel dolar talebine bağlı hareketlilikten söz edilebileceğini belirterek, “Buna karşın bu hafta TL tüm gelişmekte olan ülke para birimleri sepetinde ciddi anlamda ayrışarak değer kazandı.” dedi.
Bu haftaki pozitif ayrışmanın arkasında, TL’nin, sene başından bu yana gösterdiği negatif performans sırasında şiddetli volatilite fiyatlamasına maruz kalmasının etkili olduğunu ifade eden Demirpehlivan, bir nevi baz etkisi yaratan bu yüksek volatilitenin, 2009’dan bu yana görülmemiş şekilde fiyatlandığına dikkati çekti.
Demirpehlivan, bu nedenle bir düzeltme hareketinin de görüldüğünü ve son günlerde TL’deki değerlenmenin diğer para birimlerinden daha etkili olduğunu söyledi.
Yıl başından bu yana performansı incelendiğinde TL’nin hala yüzde 5’lik negatif bir performansa sahip olduğuna dikkati çeken Demirpehlivan, diğer gelişmekte olan ülke para birimleri ile arasındaki getiri farkının hala kapanmadığını söyledi.
Demirpehlivan, yüksek volatilite nedeniyle şu anda uzun vadeli bir projeksiyon yapmanın kolay olmadığına değinerek değerlendirmesine şöyle devam etti:
“Şu anki teknik göstergeler TL’nin gelecek hafta başında da pozitif bir seyir izleyebileceğini ve 3,65 – 3,68 bölgesinin test edilebileceğini düşündürüyor. Ancak beklentimiz bunun daha önceki kadar kuvvetli olmayacağı yönünde. Gelişmekte olan ülke para birimleri sepeti anlamında ise diğer para birimlerinde de benzer bir tablo ile karşılaşmamız mümkün. Dolayısıyla bu ayrışmanın yerini bir ortalamaya dönüşe bırakmasına neden olabilir.”