Türkiye Küçük Sanayi Siteleri Yeniden İnşa ve Bölgesel Ekonomik
Toparlanma Projesinin amacı, depremlerden kötü bir şekilde etkilenen 11
ilin dördünde ekonomik faaliyetin yeniden canlandırılmasına yardımcı
olmaktır. Proje, el sanatı ürünleri veya mal üretimi yapacak veya hizmet
sağlayacak 1.600 mikro işletmeye ev sahipliği yapacak yedi küçük sanayi
sitesinin (KSS) kurulmasını finanse edecektir.
Yeni KSS’ler
aynı zamanda gelecekte meydana gelebilecek depremlere, diğer doğal
afetlere ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı dirençli bir
şekilde tasarlanacaktır ve enerji ve su verimliliği önlemlerini
içerecektir. KSS’ler bünyelerinde faaliyet gösterecek mikro işletmelerin
enerji ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla güneş enerjisinden elektrik
üretecektir ve bu sayede karbon emisyonlarında yıllık tahmini 147.030
ton azaltım sağlamaları beklenmektedir.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez proje ile ilgili olarak şunları belirtti: “Dünya Bankası depremden etkilenen toplulukların yeniden inşası çabalarında Türkiye’yi desteklemeye kararlıdır. Yaşanan devasa yıkım karşısında devam eden çabaların uzun yıllar alacağını ve önemli miktarda kaynak gerektireceğini çok iyi biliyoruz. Bu proje depremden etkilenen bölgelerdeki geçim kaynaklarını yeniden tesis etme ve ekonomik toparlanmayı sağlama yönündeki çabalarımızın devamı niteliğindedir.”
Ekonomik güven endeksi Temmuz’da gerilemesini sürdürdü.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre ekonomik güven endeksi Haziran ayında 95,8 iken, Temmuz ayında yüzde 1,5 oranında azalarak 94,4 değerini aldı.
Böylelikle endeks Ağustos 2023’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Bir önceki aya göre Temmuz ayında tüketici güven endeksi yüzde 3,1 oranında azalarak 75,9 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi yüzde 1,8 oranında azalarak 98,7 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,1 oranında azalarak 114,1 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,5 oranında azalarak 107,1 değerini, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,9 oranında azalarak 87,1 değerini aldı.
Temmuz ayında gıda fiyatlarında aylık enflasyon ivmesi sürerken, açlık sınırı ile asgari ücret makası da açılmaya devam ediyor.
Türk-İş’in Temmuz ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin; sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, bilinen adıyla açlık sınırı Temmuz’da 19 bin 234 TL’ye yükseldi.
Yoksulluk sınırı olan gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım,eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise Temmuz’da 62 bin 652 TL ’ye çıktı. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 24 bin 901 TL ’ye yükseldi.
Araştırmaya göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 1,34 oranında gerçekleşti.
Gıda fiyatlarında yedi aylık değişim oranı yüzde 33,28 olurken, son on iki ay itibarıyla değişim oranı ise yüzde 64,99 olarak hesaplandı.
İstanbul Sanayi Odası (İSO), “İSO-Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2023” araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
500 Büyük şirketlerine nazaran daha küçük ve orta ölçekli kuruluşları (KOBİ) kapsayan araştırma sonuçları, üretimden satışların 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 42,2 artarak 695 milyar liradan 988 milyar liraya yükseldiğine işaret etti.
2023’te yüzde 67,7 olan yıllık enflasyondan arındırıldığında üretimden satışların reel olarak yüzde 13,7 gerilemesi dikkati çekerken, yılın ortalama enflasyonundan (53,86) arındırıldığında ise reel gerileme yüzde 7,6 oldu.
KOBİ’lerin üretimden satışlarının, 500 büyük sanayi kuruluşuna paralel olması dikkati çekti. Üretimden satışlar baz alınarak yapılan 2023 yılı İSO İkinci 500 sıralamasına göre Biska Tekstil 2 milyar 958 milyon TL ile ilk sırayı aldı. Onu 2 milyar 949 milyon TL ile Karel Elektronik ve 2 milyar 945 milyon TL ile Küçükçalık Tekstil takip etti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), öncü göstergelerin temmuz ayında aylık tüketici enflasyonunu yukarı çekecek kalemlerin enerji, işlenmemiş gıda, alkol-tütün grupları olduğuna işaret ettiğini açıkladı.
Politika faizinin %50’de sabit bırakıldığı 23 Temmuz tarihi Para Politikası Kurulu toplantısının özetini yayımlayan TCMB, “Buna karşın, öncü göstergeler bu grupların dışlandığı çekirdek göstergelerde artışın görece daha sınırlı seyrettiğine işaret etmektedir” dedi.
Özetlerde “Öncü veriler, son dönemde döviz kurundaki ılımlı görünüm ve iç talep gelişmelerinin yansımalarıyla birlikte temel mal grubunda fiyat artışının diğer gruplara kıyasla ılımlı seyrettiğine işaret etmektedir” ifadeleri yer aldı.
TCMB hizmet enflasyonu ile ilgili olarak ise “Hizmet sektöründe hâkim olan fiyatlama davranışı önemli bir atalete ve şokların enflasyon üzerindeki etkilerinin uzun bir süreye yayılmasına neden olmaktadır” değerlendirmesini yaptı.
Yeni ve yenilenen sözleşmelerdeki kira artış oranları ve konut değerleme raporları üzerinden takip edilen kira oranlarının TÜFE’deki mevcut yıllık kira enflasyonunun altında değerler aldığına işaret eden TCMB, “Bu durum, önümüzdeki dönemde TÜFE’deki yıllık kira enflasyonunun yavaşlayacağını ima etmektedir. Buna karşın, bu kalemdeki yüksek atalet neticesinde kira enflasyonunun yüksek seviyesini koruyarak; dezenflasyon sürecinde, azalarak da olsa, tüketici enflasyonunun seyrinde önemli olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Özetlerde “Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” ifadeleri kullanıldı.
İngiltere, Google’ın bağlı olduğu Alphabet’in yapay zeka girişimi Anthropic ile ortaklığının piyasadaki rekabete etkilerine ilişkin soruşturma başlattı.
İngiltere Rekabet ve Pazarlar Kurumu’nun (CMA) açıklamasına göre, kurum, Alphabet’in Anthropic ile ortaklığının İngiltere’de mal ve hizmetlere yönelik herhangi bir pazarda rekabetin önemli ölçüde azalmasına yol açıp açmayacağına ilişkin soruşturma başlatmaya karar verdi.
CMA, soruşturmaya yardımcı olmak üzere, ilgili tarafları konuya ilişkin katkı sunmaya davet etti ve bu kapsamda ilk aşama için son tarihin 13 Ağustos olduğunu duyurdu.
Google geçen yıl Anthropic’e 2 milyar dolar yatırım taahhüdünde bulunmuştu.
Enerji Depolama Sistemleri Derneği (EDSİS) ve Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) tarafından 2. Enerji Depolama Sistemleri Zirvesi kamu ve özel sektörden paydaşların katılımıyla Ankara’da düzenlendi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta, buradaki konuşmasında, “Nisan sonu itibarıyla yenilenebilir enerji kaynaklarımızın toplam kurulu gücü 63 bin megavat değerlerine ulaşmış durumda. 110 gigavat civarındaki gücün yaklaşık yüzde 58’i yenilenebilir kaynaklı elektrik üretim tesislerine bağlı.” dedi.
Usta, Bakanlık tarafından hazırlanan Ulusal Enerji Planı’na göre elektrikte toplam kurulu gücün 2025’e kadar 116 bin 200, 2030’a kadar 149 bin 100 ve 2035’e kadar 189 bin 700 megavata ulaşmasının hedeflendiğini bildirdi.
Türkiye’nin 2023’te 326 milyar kilovatsaat düzeyinde olan elektrik üretiminin 2035’e kadar yıllık ortalama yüzde 3,5 artışla 507 milyar kilovatsaate ulaşmasının öngörüldüğünü belirten Usta, “Bu hedeflere ulaşmak için 2035’e kadar en az 73 milyar dolar tutarında yenilenebilir tesis yatırımı yaparak, toplam 74 bin 353 megavat kapasitesindeki yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı cari bir sistemi işletmeye almak durumundayız.” diye konuştu.
Usta, öngörülen hedeflere ulaşılması durumunda toplam 703 milyar metreküp doğal gaz ithalatı, 226,5 milyar dolar cari açığın önüne geçilebileceğini söyledi.
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı İbrahim Erden de Türkiye’nin rüzgarda kurulu gücünün 12 bin 400 megavata, elektrikte toplam kurulu güçteki payının yüzde 11’e ulaştığını söyledi.
Son üç yıldır Türkiye’den yurt dışına yapılan doğrudan yatırımlarda ciddi bir hızlanma dikkat çekerken öne çıkan yatırım alanlarının başında da gayrimenkul geldi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları, 2023’te önceki yıla göre yüzde 163,7 artarak 2 milyar 86 milyon dolar olurken bu yılın ilk çeyreğinde de artış sürdü.