Gelişen piyasalarda boğalar (yükseliş bekleyenler), yuan devalüasyonunun hisse senetlerini 2 yılın en büyük haftalık kaybına yöneltmesi ve para birimlerinin bu yüzyılın en uzun süreli kayıplarını vermesinin ardından ayılar ile verdikleri dört yıllık ileri-geri mücadelesini terk etti.
Çin’den Peru’ya gelişmekte olan ülkelerin göstergesi olan MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Ekim 2011’den bu yana işlem gördüğü aralığın altına geriledi ve teknik analistlerin satıcıların lehine olduğunu söylediği “kanal” modelini sonlandırdı. Tayvan ve Endonezya bu hafta ayı piyasasına girdi. Türkiye ve Brezilya’nın ayı piyasasına girme riski arttı. Malezya ringgiti, gelişen para birimlerinde 9. haftalık düşüşün görülmesine öncülük etti.
Gelişen piyasa hisselerinde yaşanan fiyat dalgalanmaları, Fed’in faiz artırımına hazırlanması ile birlikte 2 yılın zirve seviyesine ulaştı. Gelişen piyasalarda yatırımcının dolar varlıklarına yöneleceği endişesi yaşanıyor.
Helsinki’deki FIM Asset Management Ltd. yöneticilerinden Hertta Alava, “Bu haftaki satış dalgası yuan devalüasyonu ile başladı. Devalüasyon Çin ekonomisinin gerçek durumu ile ilgili spekülasyon yarattı. Ülkenin Satın Alma Yöneticileri Endeksi o kadar zayıf ki bu olumsuzluğu artırıyor” dedi.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Londra saati ile 12.10’da yüzde 1.7 gerileyerek 816.36 puana indi ve Temmuz 2009’dan bu yana en düşük seviyeye gördü.